Környezetvédelmis emléknapok 2014-05-14

(Köszönjük Sallay Zsoltnak az anyagot)

 

Május 9: Európa Nap

1950 május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter javaslatot tett az első és második világháborúban egymás ellen harcoló európai országoknak, hogy szén és acéltermelésüket vonják közös irányítás alá. Francia- és Németországon kívül Belgium, Hollandia, Luxemburg és Olaszország válaszolt a felhívásra és 1951 áprilisában aláírták az első Szén- és Acélközösséget létrehozó Párizsi Szerződést, amit az európai integráció első lépcsőjeként szoktak emlegetni. Az 1985-ös milánói európai csúcsértekezleten az EU vezetői úgy határoztak: május 9-ét ezentúl „Európa-napként” ünnepeljük.

Május 10: Madarak és fák napja

1902 május 19-én, Párizsban egyezményt kötöttek az európai államok a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon a madarak és fák napját.

Május 15: Nemzetközi klímaváltozási akciónap

Idén is összefog az egész világ, hogy a Nemzetközi klímaváltozási Akciónap keretében felhívják a figyelmet a bolygónk éghajlatát fenyegető veszélyekre, és a klímaváltozás által előidézett, vészjósló természeti változásokra.

Május 24: Európai Nemzeti Parkok napja

1999 óta május 24-én ünneplik az Európai Nemzeti Parkok napját. Az Europarc Szövetség 1973-ban alakult, együttesen 34 ország 400-nál is több védett területéért felelős. 1999-ben indított programja alapján május 24-én, annak emlékére tartják e napot, hogy 1909 május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban.

Június 5: Környezetvédelmi Világnap

1972-ben június 5-én nyílt meg Stockholmban „Ember és bioszféra” címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. A konferencia ezt a napot, határozatában nemzetközi Környezetvédelmi Világnappá nyilvánította. A világnapot minden évben más országban és témában rendezik meg. Célja: széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, a közös cselekvés és együtt-gondolkodás elősegítésére, a fenntartható fejlődés eszméjének terjesztésére.

Június 8: Óceánok Napja

1992 júniusában az ENSZ Rio de Janeiro-i környezetvédelmi csúcsértekezletén határozták el, hogy június 8-án egy napot szentelnek a Föld legnagyobb összefüggő vízfelszíne védelmének.

Június 17: Az elsivatagosodás és az aszály elleni küzdelem világnapja

1994 június 17-én elfogadták az ENSZ elsivatagosodás elleni küzdelméről szóló egyezményét, így az ENSZ-közgyűlés határozata alapján június 17-e az elsivatagosodás elleni küzdelem világnapja.

Június 21: Nap napja

Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet megújuló energiaforrásokra, azon belül elsősorban a napenergia hasznosítására. A Napenergia Társaság európai tagozatának felhívására első ízben 1994-ben rendezte meg a Nap napját a Környezetünkért Egyesület, a Magyar Napenergia Társaság és a Főpolgármesteri Hivatal.

Június 29: Nemzetközi Duna-nap

A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság kezdeményezésére a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának tizedik évfordulója alkalmából, 13 Duna-menti ország 2004 június 29-én rendezte meg az első Nemzetközi Duna-napot.


Impresszum
Te vagy a(z) 3073974 látogató
A weblapot készitette
Elérhetőségünk: | 8044 Kincsesbánya Kincsesi út 39. | e-mail:

Betöltési idő: 0.049 másodperc