Több mint 15 év után... 2020-01-17

Több mint 15 év után úgy tűnik, becsukhatjuk a boltot, egyesületünk nem tud tömegsportot biztosítani az iskola tornatermében a helyi lakosoknak, érdeklődőknek.

 

A problémák az őszi választási kampányban kezdődtek, ahol az iskola helyettes vezetőjétől meglepetten hallhattuk, törvénytelenül tartunk tömegsport rendezvényeket az iskolában, mert nem fizetünk a teremhasználatért a KLIK-nek.

 

Tény nem fizettünk, tevékenységünket hosszú évek óta kétoldalú megállapodás keretében végeztük. A kialakult új helyzetben tételesen felsoroltuk milyen munkákat vállalnánk az ingyenes sportolási lehetőségért cserébe. A testnevelés órák megtartása, tornaterem mennyezetig történő takarítása, esővíz csatorna kitakarítása, kézi,kosár,tenisz, streetball pályák felfestése csak részben hatotta meg a KLIK-et. A 4000 ft-os óradíj felét így elengedte volna.

 

Szóval az összeg másik felét szerettük volna az önkormányzattól támogatásként elkérni, hiszen mégis csak az itt élőknek biztosítunk ingyenes sportolási lehetőséget a településen.

 

Érdekes hozzászólásokat olvashatunk e témában a testületi ülés jegyzőkönyvben.

 

A polgármester szerint vagy minden egyesületnek kell adni támogatást, aki sporttevékenységet tart gyerekeknek, vagy senkinek. Egyesületünk nem gyerekeknek, felnőtteknek tart tömegsport foglalkozásokat.

 

Horváth István Attiláné még arra sem vette a fáradságot, hogy legalább féligazságokat mondjon. Elmondása szerint szeptember óta nem megy az egyesület, nem tart testnevelés órákat, nem portalanít, két éve a csatornát sem takarította, ráadásként egész napos programja után sem takarít össze a tornateremben.  Egyetlen megállapítása sem felel meg a valóságnak, vele kapcsolatban érezzük leginkább, próbálja ellehetleníteni egyesületünk tevékenységét.

 

Sallay alpolgármester - aki amúgy a település Testnevelés és Sportdíjasa - gondolatai se a megoldást célozták meg, helyette az egyesület zsebében turkált, amit ugye már ovisok is tudnak, nem túl illendő. Szerinte a testületnek amúgy sincs itt feladata, itt két fél között egy sima árvita folyik, amiben nekik nincs feladatuk.

 

Pedig van. Lehet, nem mindenki tudja, kormányhatározat van arról, a lakosságnak biztosítani kell a sportolási lehetőséget, amit itt eddig egy civil szervezet vállalt magára.

 

Azt sem szabad elfelejteni, ahogy az egyesületnek szüksége van az önkormányzatra, úgy mindez fordítva is igaz. Elég csak az IKSZT pályázatra gondolni, ahol a civil szervezet jelenléte nélkül nem biztos, hogy befutó lett volna önkormányzatunk. Persze az sem hátrány, ha a település, a pályázatát ráírhatja egy jól működő civil szervezet tevékenységi körére. A kölcsönös együttműködés tehát mindkét fél érdeke.

 

Azért hallhattunk biztató gondolatokat is. A képviselő-testület azt javasolja pályázatot ír ki a civil szervezetek támogatására. Ez már valódi, előrevivő javaslat, mindenhol így csinálják, ahol az átláthatóságra törekszenek. Amúgy a civil támogatás nem igazán terhelné az önkormányzat kasszáját, erre külön állami normatívát is biztosítanak.

 

Fotóról, mellékletről: Van ahol működik…

1. Székesfehérváron az önkormányzat szervezésében valósul meg a nyitott tornaterem akció.

2. Néhány gondolat a kormány szabadidősport eltöltése vonatkozó határozatából

 


Impresszum
Te vagy a(z) 2759849 látogató
A weblapot készitette
Elérhetőségünk: | 8044 Kincsesbánya Kincsesi út 39. | e-mail:

Betöltési idő: 0.041 másodperc